De som jobber for VM i alpint til Narvik har trua – og mener de vil vinne fram til slutt. At 80 kommuner i nord står sammen med nasjonale myndigheter, er unikt og et sterkt argument i ski-verden.
Om ei uke, tirsdag 4. juni, skal 21 styremedlemmer i Det internasjonale skiforbundet FIS ta avgjørelsen om Val Gardena (Italia), Andorra eller Narvik blir arrangør av VM i 2029.
De som lobbyer internasjonalt, har trua.
- Narvik tilbyr noe helt unikt til alpinverden, med fjord, fjell og nordlys. Vi har brukt mye tid på å vise FIS hvordan Nord-Norge kan løfte et slikt arrangement i lag. Det er helt unikt i skisammenheng at 80 kommuner står sammen med nasjonale myndigheter bak en VM-søknad, sier Knut-Eirik Dybdal.
Han er for mange kjent som daglig leder for sykkelrittet Arctic Race of Norway. Men helt siden Narviks kandidatur ble gjort kjent, har han vært styreleder for søkerselskap for alpin-VM.
I likhet med de øvrige som lobbyerer for VM, er han optimist.
Samtidig fremhever lobby-teamet at dette er en maraton. Det er mer vanlig enn uvanlig å måtte søke flere ganger.
Presidenten: «Noe helt unikt»
Også skipresident Tove Moe Dyrhaug mener Norge har gode kort på handa med Narvik som kandidat.
- VM i Narvik vil gi alpint og TV-seerne noe helt nytt. Det er viktig å skape store opplevelser for et stort internasjonalt TV-publikum. Sportslig sett kan Narvik tilby en av de beste konkurransearenaene i verden. I tillegg får publikum noe helt unikt når de ser alpinistene nærmest stupe ned i fjorden under, sier Dyrhaug.
Har snakket med alle
Thor Hushovd er ambassadør for VM-søknaden og har hatt hovedansvaret for det internasjonale lobby-arbeidet. Han har hatt personlige samtaler med alle beslutningstakerne i FIS-styret.
Han forteller at Norge står sterkt som alpinnasjon, og at mange er nysgjerrige på hva Narvik kan tilby.
- For folk som aldri har vært i Nord-Norge, er det mange misoppfatninger rundt forhold som mørketid, bosetting, overnattingskapasitet og værforhold. Vi bruker derfor mye tid på å forklare at Nord-Norge tilbyr velfungerende samfunn, med godt utbygd infrastruktur, både i form av hoteller, veier, flyplasser, jernbane og havner, sier Hushovd.
- I tillegg kan vi tilby en X-faktor til sporten, gjennom en helt unik arena, legger han til.
Trygg på å vinne frem
VM-ambassadør Thor Hushovd føler seg trygg på at Narvik vil vinne frem til slutt.
- Vi har fra vi startet dette arbeidet, vært klar over at dette ikke er en sprint, men mer som en maraton. Vi har sett at også andre gode kandidater har gått flere runder før de til slutt har nådd helt opp. For Norge handler det om å gjøre beslutningstakerne trygge på at Narvik og Nord-Norge kan levere et mesterskap av ypperste klasse.
- Her er vi godt i gang. Arrangement som junior-VM og Europacup-finalen har bidratt positivt.
- Vi har det siste året intensivert arbeidet inn mot FIS-styret og kongressen i Reykjavik i juni, sier Hushovd.
Store ringvirkninger
Fra politisk hold i Narvik ser man mange muligheter med et VM.
I 2022 utarbeidet Menon ringvirkningsanalysen som viser at et alpin-VM gir en samlet verdiskaping til over 1,3 milliarder kroner.
- Vi ser at interessen for Nord-Norge er økende, og vi ønsker at Narvik skal bygges opp som en nasjonal skidestinasjon for et internasjonalt publikum. Et VM vil booste disse planene.
- Det vil også øke sannsynligheten for at vi jevnlig får World Cup til Narvik, slik at vi kan bygge videre på det som skapes før og under et VM, sier gruppeleder Trine Remman i Høyres kommunestyregruppe.
Langsiktig arbeid
Gruppeleder Ragne Johnsen Megård fra SV stemmer i.
Hun viser til at et ja til Norge fra FIS vil utløse statlige investeringer på 342 millioner kroner i Narvikfjellet, i tillegg til andre offentlige og private investeringer.
- Vi skal alltid tenke nøye gjennom hvordan vi husholderer med kommunens ressurser, men det er ingen tvil om at investeringen i dette fra Narviks side bare er en dråpe i havet sammenlignet med hva vi får igjen når VM er i boks. Dette vil være et viktig verktøy i vårt langsiktige arbeid med å gjøre Narvik til en enda bedre og mer attraktiv by å bo i, sier Megård.