De som jobber for VM i alpint til Narvik har trua – og mener de vil vinne fram til slutt. At 80 kommuner i nord står sammen med nasjonale myndigheter, er unikt og et sterkt argument i ski-verden.

Om ei uke, tirsdag 4. juni, skal 21 styremedlemmer i Det internasjonale skiforbundet FIS ta avgjørelsen om Val Gardena (Italia), Andorra eller Narvik blir arrangør av VM i 2029.

De som lobbyer internasjonalt, har trua.

  • Narvik tilbyr noe helt unikt til alpinverden, med fjord, fjell og nordlys. Vi har brukt mye tid på å vise FIS hvordan Nord-Norge kan løfte et slikt arrangement i lag. Det er helt unikt i skisammenheng at 80 kommuner står sammen med nasjonale myndigheter bak en VM-søknad, sier Knut-Eirik Dybdal.

Han er for mange kjent som daglig leder for sykkelrittet Arctic Race of Norway. Men helt siden Narviks kandidatur ble gjort kjent, har han vært styreleder for søkerselskap for alpin-VM.

I likhet med de øvrige som lobbyerer for VM, er han optimist.

Samtidig fremhever lobby-teamet at dette er en maraton. Det er mer vanlig enn uvanlig å måtte søke flere ganger.

Presidenten: «Noe helt unikt»

Også skipresident Tove Moe Dyrhaug mener Norge har gode kort på handa med Narvik som kandidat.

  • VM i Narvik vil gi alpint og TV-seerne noe helt nytt. Det er viktig å skape store opplevelser for et stort internasjonalt TV-publikum. Sportslig sett kan Narvik tilby en av de beste konkurransearenaene i verden. I tillegg får publikum noe helt unikt når de ser alpinistene nærmest stupe ned i fjorden under, sier Dyrhaug.

JOBBER FOR NARVIK: Thor Hushovd (tv) og hans team har møtt alle styremedlemmene i FIS. Her fotografert sammen med noen av de andre i teamet; Knut-Eirik Dybdal, Kjetil Andre Aamodt, Tove Moe Dyrhaug og Erik Plener.
(Foto: Claes-Tommy Herland, Skiforbundet)

Har snakket med alle

Thor Hushovd er ambassadør for VM-søknaden og har hatt hovedansvaret for det internasjonale lobby-arbeidet. Han har hatt personlige samtaler med alle beslutningstakerne i FIS-styret.

Han forteller at Norge står sterkt som alpinnasjon, og at mange er nysgjerrige på hva Narvik kan tilby.

  • For folk som aldri har vært i Nord-Norge, er det mange misoppfatninger rundt forhold som mørketid, bosetting, overnattingskapasitet og værforhold. Vi bruker derfor mye tid på å forklare at Nord-Norge tilbyr velfungerende samfunn, med godt utbygd infrastruktur, både i form av hoteller, veier, flyplasser, jernbane og havner, sier Hushovd.
  • I tillegg kan vi tilby en X-faktor til sporten, gjennom en helt unik arena, legger han til.

Trygg på å vinne frem

VM-ambassadør Thor Hushovd føler seg trygg på at Narvik vil vinne frem til slutt.

  • Vi har fra vi startet dette arbeidet, vært klar over at dette ikke er en sprint, men mer som en maraton. Vi har sett at også andre gode kandidater har gått flere runder før de til slutt har nådd helt opp. For Norge handler det om å gjøre beslutningstakerne trygge på at Narvik og Nord-Norge kan levere et mesterskap av ypperste klasse.
  • Her er vi godt i gang. Arrangement som junior-VM og Europacup-finalen har bidratt positivt.
  • Vi har det siste året intensivert arbeidet inn mot FIS-styret og kongressen i Reykjavik i juni, sier Hushovd.

LOBBY-LEDER THOR HUSHOVD: – VM-arbeidet er som en maraton. VI har sett at også andre gode kandidater har gått flere runder før de til slutt når opp, sier Hushovd som selv har møtt alle FIS Councils medlemmer.
(Jan Arild Hansen, Fremover)

Store ringvirkninger

Fra politisk hold i Narvik ser man mange muligheter med et VM.

I 2022 utarbeidet Menon ringvirkningsanalysen som viser at et alpin-VM gir en samlet verdiskaping til over 1,3 milliarder kroner.

  • Vi ser at interessen for Nord-Norge er økende, og vi ønsker at Narvik skal bygges opp som en nasjonal skidestinasjon for et internasjonalt publikum. Et VM vil booste disse planene.
  • Det vil også øke sannsynligheten for at vi jevnlig får World Cup til Narvik, slik at vi kan bygge videre på det som skapes før og under et VM, sier gruppeleder Trine Remman i Høyres kommunestyregruppe.

POSITIVE: Gruppelederne Trine Remman (Høyre) og Ragne Megård (SV) er positive til effektene av et fremtidig VM. Investeringene fra Narviks side er små i forhold til hva regionen får igjen.

Langsiktig arbeid

Gruppeleder Ragne Johnsen Megård fra SV stemmer i.

Hun viser til at et ja til Norge fra FIS vil utløse statlige investeringer på 342 millioner kroner i Narvikfjellet, i tillegg til andre offentlige og private investeringer.

  • Vi skal alltid tenke nøye gjennom hvordan vi husholderer med kommunens ressurser, men det er ingen tvil om at investeringen i dette fra Narviks side bare er en dråpe i havet sammenlignet med hva vi får igjen når VM er i boks. Dette vil være et viktig verktøy i vårt langsiktige arbeid med å gjøre Narvik til en enda bedre og mer attraktiv by å bo i, sier Megård.

Reiselivet og idrettsmiljøet i Narvik og i nord er spent – og har store forhåpninger. Tirsdag 4. juni skal Det internasjonale skiforbundet FIS beslutte hvem som skal arrangere alpin-VM i 2029. Norge med Narvik som vertsby konkurrerer med Andorra og Val Gardena i Italia.

Hvis Narvik får et ja, vil det være første gang Norge arrangerer VM siden 1952. Da var OL og VM var slått sammen i ett arrangement.

Blir Norge og Narvik valgt, venter 342 millioner i statlig tilskudd til utvikling av alpinanlegget Narvikfjellet. I tillegg vil fylkeskommuner, nordnorske banker og anleggseier til sammen bidra med i sum omtrent like mye til finansieringen av et VM-anlegg.

Selve arrangementet betales i hovedsak av FIS og TV-rettigheter.

Skaper store verdier

En ringvirkningsanalyse fra Menon viser at et alpin-VM vil skape store verdier og sysselsettingseffekter.

Samlet verdiskaping som følge av alpin-VM ble beregnet til over 1,3 milliarder kroner.

I tillegg kommer verdier som ikke kan prissettes, som for eksempel betydningen for utvikling av idretten og markedsføringen av Nord-Norge i utlandet.

PILEN PEKER RETT OPP: For reiselivet og idretten med et VM i alpint til Narvik og Norge, mener reiselivssjef June Berg-Sollund, Idrettsrådets leder Mikael Falch Hope og leder i Narvik Slalåmklubb, John Christian Eriksson.
(Foto: Roger Bergersen/Forte Narvik)

Arbeidet må fortsette uansett

Leder i Narvik Slalåmklubb, John Christian Eriksson, mener at arbeidet med å få VM allerede har gitt idrettsmiljøet i regionen både kompetanse og energi.

Han mener dette arbeidet må fortsette uansett utfall 4. juni.

  • Dersom vi mot formodning ikke når helt frem denne gangen, må vi bare bygge videre på det gode arbeidet som er gjort. Vi har allerede innkassert én seier ved å bli utpekt som Norges kandidat. Jeg er sikker på at vi kommer i mål til slutt, og kanskje får vi en nordnorsk utøver på startstreken, sier Eriksson.

Gull verdt for idretten

Han får støtte fra Mikael Falch Hope som leder Narvik idrettsråd.

  • Arbeidet med VM-søknaden, og tiden frem til vi skal arrangere mesterskapet, er gull verdt for idretten i Narvik og resten av Nord-Norge. Vi bygger kompetanse, vi viser at vi kan være med og kjempe mot de beste. Det gir tonnevis med motivasjon til alle som hver uke, hele året gir av seg selv for å skape gode aktivitetstilbud for barn og unge.
  • Et VM i alpint er et så stort arrangement at det virker samlende for alle idretter i lokalmiljøet, regionen og hele Nord-Norge.
  • Når vi får VM, skal vi utnytte kraften som et slikt arrangement tilfører idretten på en best mulig måte til å videreutvikle idrettsmiljøet, idrettskompetansen og idrettsarrangementene, sier Falch Hope.

Overlapp VM og reiseliv

Reiselivssjefen i Narvik, June Berg-Sollund, mener at Menon-rapporten på en god måte viser potensialet for verdiskaping i næringslivet i Nord-Norge som følge av VM. Også hun mener at VM-arbeidet må fortsette uansett utfall.

  • Det er en stor overlapp mellom nedslagsfeltet til alpin-VM og de viktigste reiselivsmarkedene for Nord-Norge. Vi vet at hele regionen og landsdelen vi ha positiv effekt av arrangementet. Ja, bare det at Narvik er kandidat har en positiv effekt.
  • Et VM vil definitivt føre til at de unike opplevelsene vi tilbyr her i nord, blir enda bedre kjent, sier Berg-Sollund.

Ryste: En kjempejobb

KNALLHARD KONKURRANSE: Sportssjef Claus Ryste i Norges Skiforbund mener VM 2029-selskapet og Narvik har gjort en kjempejobb med å promotere søknaden, men understreker at det ikke er uvanlig at arrangører må søke flere ganger.
(Foto: Åselinn Krane Heimdal/Norges Skiforbund)

Sportssjef Claus Ryste i Norges Skiforbund mener et VM vil ha «enorm betydning» for sporten.

  • Norske utøvere har preget internasjonal alpinsport i flere tiår. Norge har 68 medaljer bare i VM. Vi har lenge drømt om et mesterskap på hjemmebane, og det vil ha enorm betydning for sporten og inspirere neste generasjon, sier Ryste.
  • Et VM i alpint vil også sette Narvik og Norge på kartet over store deler av verden.

Han understreker at konkurransen er knallhard.

  • Val Gardena og Andorra er veldig sterke kandidater. Narvik har gjort en kjempejobb i å promotere sin søknad, men historien viser at det ikke er uvanlig at arrangører har måttet søke flere ganger, selv om det er jobbet godt med knallsterke VM-konsepter.

Reiselivet i Narvikregionen solgte seg inn til turoperatører i 32 land. Visit Narvik og Narvikfjellet gjennomførte i sum ca. 100 salgsmøter på to dager denne uken.

  • Narvikregionen får oppmerksomhet og svært mye positiv tilbakemelding. Vi fremstår som en rå destinasjon. 80 prosent av møtene var med turoperatører som virkelig ønsker Narvik inn i programmet.
  • Vi jobber så godt vi kan for å tilrettelegge for dette, sier June Berg-Sollund, daglig leder i Visit Narvik.

To dager denne uka – i Trondheim – møtte internasjonale turoperatører representanter for reiselivet i Norge.

100 fra Nord-Norge

360 kjøpere av reiselivsprodukter møtte 340 selgere. I en-til-en-møter på 15 minutter hver ble opplevelser, overnatting og reiser til Norge solgt inn.

Arrangementet kalt Norwegian Travel Workshop (NTW) blir årlig organisert av Innovasjon Norge i samarbeid med destinasjonsselskaper – og fungerer som en salgs- og nettverksplattform for reiselivet.

Det var totalt vel 100 deltakere fra Nord-Norge.

Narvikregionen var representert ved 7 ulike aktører. Foruten Visit Narvik og Narvikfjellet, var det Fjellkysten Gjestehus i Lavangen. Arctic Train gjennom Norwegian Travel, Scandic gjennom hotellkjeden sentralt, samt logistikkselskapene Best Arctic og Boreal.

4 AV 100 FRA NORD-NORGE: Hege Mathisen Sjåfjell (fv) og Stine Holt fra Narvikfjellet – og Thomas Nilsen og June Berg-Sollund fra Visit Narvik – gjennomførte i sum ca. 100 salgsmøter.

«Fantastisk arena»

  • Vi fra Narvikfjellet er svært fornøyd med å ha gjennomført ca. 50 forhånds-bookede møter, i tillegg til flere spontane møter og samtaler i messeområdet og sosiale settinger. Dette er en fantastisk arena for å knytte kontakter i reiselivet – og til å knytte seg til nye aktører og kjøpere av egene produkter, sier Stine Holt, daglig leder i Narvikfjellet.

Hun ser også en tydelig og engasjert interesse for Narvik.

  • For vår del er det hotellet Basecamp og aktiviteter som har hatt størst interesse, sier hun. Vi starter nå arbeidet med å koble opp nye kjøpere i våre systemer, slik at vi da kan selge våre produkter online direkte til interessentene. Andre trenger litt mer tid på å få satt sammen egne pakker som kan selges neste år, sier Stine.

Vil ha flere fra Narvik

Både Stine Holt og June Berg-Sollund understreker at deltakelse på denne type salgsmesser og aktiv markedsføring og salg er viktig.

  • Vi blir med også neste år. Da håper vi flere aktører fra Narvik blir med, slik at destinasjonen stiller enda sterkere, sier Stine.

June sier at Visit Narvik vil mobilisere for enda bredere deltakelse på denne type arrangement.

  • Ingen andre salgsarenaer er med på å øke salget, markedsføre og øke kompetansen som Norwegian Travel Workshop. Og i 2025 er arrangementet i Bodø, sier June.

Mer felles markedsføring

Økende og god etterspørsel for Narvik og Narvikregionen forklarer hun med flere forhold.

  • Reiselivs-produktene i regionen er utviklet positivt, og vi er mer aktive på markedsføring og salg enn noen gang. Tromsø er fullt og dyrt, Lofoten er velkjent og godt besøkt. Turoperatørene ønsker å sende sine gjester til flere plasser i Nord, og spesielt Narvik og Alta løftes opp, sier reiselivssjefen.

June Berg-Sollund understreker at mer markedsføring og felles salgsinnsats må til.

  • Utfordringen er at sluttkundene ofte etterspør de mer kjente merkevarene som Tromsø og Lofoten. Vi trenger «samse tak», flere må løfte inn ressurser til felles markedsføring for å oppnå mer trafikk og få den spredt på en bærekraftig måte, sier hun.

    SALGSSJEF: Thomas Nilsen i Visit Narvik har vært på flere salgsmøter i Europa, bl.a. i Tyskland og Frankrike – og nå i Trondheim

By – og aktiviteter

Narvik skiller seg ut som en destinasjon som har aktiviteter sommer som vinter, fra ski til «bucket list»-produkter, og som er «up and coming».

  • Vi har fasiliteter til en større by, og vi har relativt godt spekter av ulike aktiviteter.
  • Men det er fortsatt den aktivitetsbasert delen av reiselivet som må utvikles sterkere. Det er nødvendig for å tiltrekke oss enda flere gjester og få dem til å bli i Narvikregionen lenger tid, sier June.

Blant de produktene som selges mest og enklest er gondol, hundeslede, snøscooter-turer, samiske opplevelser, krigsmuseet, Polar Park og trugetur.

  • Men vi ønsker oss altså flere produkter; produkter som er ledsaget av tilbud om transport til og fra, sier hun.

Tallene for Polar Park i 2021 er nå klare og viser for andre år på rad solide resultater på tross av pandemi. En god kombinasjon av gass og brems har ført til at daglig leder Stig Sletten ser optimistisk på fremtiden.

Polar Park i Salangsdalen nådde et overskudd på 1,4 millioner kroner med ca 10 millioner kroner i omsetning. Dette gir like god driftsmargin som rekordåret 2020.

Årsaken til denne solide fremgangen er i hovedsak en rekke kostnadsreduserende tiltak gjennomført i løpet av 2020 og 2021. Pandemien førte til svært liten trafikk i vinter, vår og høst, mens sommeren og spesielt august 2021 ble bra besøkt av lokalbefolkningen.


2022 har startet med et brak

  • Trafikken har vært fantastisk denne vinteren, spesielt etter at landet åpnet igjen i februar. Vi er nå tilbake på nivået vi hadde i 2019, forteller Stig Sletten. Kombinasjonen av at de utenlandske vinterturistene er på vei tilbake og økningen i antall vintercruise til Narvik er hovedårsaken til dette.

Godt samarbeid med våre agenter, Visit Narvik og Narvik havn har vært viktige forhold som har løftet besøkstallet. VIP-gjestene som besøker Wolf lodge er også tilbake og har vært vesentlig for den fine veksten i 2022.

Gir oss mulighet til oppgradering og lengre åpningstider i sommer

De gode resultatene gjør det mulig for oss å vedlikeholde hegn og gangveier denne sommeren. Vi planlegger også ulike fornyelser.

  • I sommer har vi også åpent fra 10 til 18 hver dag. Vi gleder os også til å vise publikum to nyfødte moskuskalver. Alle dyreunger er søte, men moskuskalver er noe helt spesielt, sier Sletten

Nå er husdyrene på plass for sommeren, noe særlig barna setter stor pris på. Ulvene og de søte fjellrevene er klare for igjen å ta imot besøkene inne i hegnet. De har lengtet etter å få besøk etter den lange pandemien.

  • Jerven Bor er blitt mer sosial og er i ferd med å bli en skikkelig publikumsmagnet. For ikke å snakke om våre tre bjørnunger som er i ferd med å bli «tenåringer» både i størrelse og oppførsel, humrer Sletten avslutningsvis.

 

Fakta

Polar Park omsatte i fjor for 10 millioner kroner, har 4 ansatte på heltid, 3 lærlinger, samt mange på deltid. Parken har 8 ulike arktiske dyrearter, ca. 40 dyr, og er åpen året rundt.
Parken er verdens nordligste dyrepark, og råder over hele 1.100 mål.
Ligger i Salangsdalen, i Bardu kommune, ca 45 min fra Narvik
Daglig leder: Stig Sletten
Styreleder: Ragnar Norum
Eiere: Forte Narvik, Tian-Gruppen, Bardu kommune samt flere enkelt-aksjonærer.

Roger Bergersen (64) er valgt til ny styreleder i Stiftelsen Forte Narvik, og Ragnar Norum (54) overtar hans post som administrerende direktør.

Valg av styreleder ble gjort på generalforsamlingen til Sparebanken Narvik, stifter av Forte Narvik, forleden kveld. Styreleder siden etableringen av stiftelsen, Eirik Frantzen, trakk seg som følge av at han er innstilt som ny styreleder i Sparebank1 Nord-Norge.

Roger Bergersen har ledet stiftelsen administrativt siden etableringen i 2011.

Forberedt lederbytte

  • Styreleder-vervet og styrets kontroll-funksjon er ikke forenelig med samtidig å være daglig leder. Da valgkomiteen forespurte meg om ledervervet, forberedte derfor styret er bytte av direktør, sier Roger Bergersen.

Han beholder et ansettelsesforhold i Forte, og blir i så måte arbeidende styreleder.

Ledererfaring

Ragnar Norum ble ansatt som investeringsanalytiker i Forte Narvik i 2014.

Han er siviløkonom og har siden han kom til Narvik i 2001 vært markedssjef og kommunikasjonsdirektør i Hurtiguten og økonomisjef i Habutech. Han har tidligere erfaring som controller i Orkla/Stabburet i Oslo.

Samfunnsoppgave

Forte Narvik er en stiftelse som har til oppgave å investere i allmennyttige, altså samfunnsnyttige, næringsformål.
Stiftelsen tilføres en andel av Sparebanken Narviks overskudd som «gave», og bruken er strengt regulert av finansforetaks-lov og stiftelses-vedtekter.

Sparebanken Narvik vil på denne måten bidra til å skape vekst, bolyst og «blilyst»; ved at Forte Narvik «setter pengene i bevegelse».

Forte Narvik har den siste perioden strategisk satses reiseliv – og bolyst.

Utgjøre en forskjell

  • Dette er krevende, men samfunnstjenlig og langsiktig arbeid. Forte Narvik har utgjort en forskjell det første tiåret, og vil definitivt gjøre det fremover også, sier det nye direktøren, Ragnar Norum.

Forte Narvik er pr. nå eier og medeier i Narvikfjellet AS, Narvikfjellet Allmenn AS, Visit Narvik AS, Polar Park AS – og eier 2 seksjoner i Det 4. hjørnet. Forte har også aksjeposter i Narvik Kapital og Naturgass Nord AS.

Gjennom eierskapet i Narvikfjellet er Forte Narvik direkte engasjert i arbeidet for VM alpint til Norge og Narvik. Forte eier også selskapet Byheis Narvik AS, og forbereder dette prosjektet.

Forte Narvik var prosjektansvarlig for Det 4. hjørnet.

Forte ble eier av IT-bedriften i Funn AS, da Hurtigruten flagget ut som eier og kunde, men solgte Funn i 2020. Forte var også medeier i Norut Narvik, inntil selskapet ble solgt og ble en del av SINTEF-konsernet.

Styret i Visit Narvik AS har ansatt June Berg-Sollund (41) som reiselivssjef og daglig leder i Visit Narvik.
June kommer fra stillingen som markedsansvarlig, «Digital marketing manager», samme sted. Hun har vært ansatt I Visit Narvik siden 2014. June har en Bachelorgrad i “business marketing and economics” fra Queensland University of technology i Brisbane i Australia. Hun har i tillegg grunnfag i medisin fra UiT Norges Arktiske Universitet, og har også tatt Prosjektledelse ved UIT.

Fra Hurtigruten

Tidligere har June arbeidet ni år ved markeds- og produktavdelingen i Hurtigruten ASA, hvor hun bla. jobbet med utflukts-produksjon, produktpakking, markedskampanjer og produktutvikling.

  • Styret er godt fornøyd med å finne kandidater fra egne rekker til å kle denne viktige rollen som regionens reiselivssjef, sier styreleder i Visit Narvik, Ragnar Norum.
  • June er blant de best skolerte og erfarne reiselivsmennesker vi har i denne regionen. Vi er sikre på at hun vil gjøre en god jobb for reiseliv og besøksnæringen i hele regionen, sier han.

Utlyser flere jobber

Visit Narvik vil snarlig utlyse en eller to nye stillinger eksternt.

  • Dette kan være innenfor digital markedsføring og innholdsproduksjon samt prosjektarbeid. De nye vil være med å komplettere og styrke den totale kompetansen i bedriften.

June ser fram til lederjobben.

  • Jeg takker for tilliten og ser frem til å ta fatt på enda flere utfordringer i Visit Narvik. Det blir viktig å videreføre det solide grunnlaget som er skapt, mens samtidig jobbe med en gradvis fornyelse i takt med en bransje som er i stadig endring.

Fellesgode-selskap

Visit Narvik er regionens fellesgode-selskap for salg og markedsføring av reiselivsnæringen i de seks kommunene Narvik, Bardu, Lavangen, Salangen, Gratangen og Evenes.

Selskapet har ca. 70 medlemsbedrifter, og er eid av samfunnsstiftelsen Forte Narvik (67 %) og Narvikgården (33 %).

Visit Narvik driver også turistinformasjon i Narvik sentrum, Ballangen og Kjøpsvik på oppdrag for Narvik kommune.

Forte Narvik gikk med 45 millioner kroner i overskudd i 2020. – Det gir oss styrke til fortsatt satsing på reiseliv og bolyst, sier Roger Bergersen.

Sparebanken Narvik etablerte Stiftelsen Forte Narvik som et allmennyttig, det vil si samfunnsnyttig selskap. Formålet er å bidra til arbeidsplasser og bolyst i regionen. En gevinst eller overskudd, som i 2020, skal gå tilbake til samfunnsnyttige formål. Det er som en lukket sirkel; det er ikke anledning til å ta utbytte.

God avkastning

Nå 10 år etter etableringen er Forte Narviks strategi langsiktig satsing på reiseliv og bolyst. IT-selskapet Funn AS og forskningsselskapet Norut Narvik (nå Sintef Narvik) er solgt, og Forte Narvik har også redusert sin eierandel i LNG-selskapet Naturgass Nord AS.

Forte Narvik er til sammen tilført ca. 300 MNOK fordelt på 10 år. Den samlede avkastingen på investeringene som er gjort er nå meget god og reinvesteres i henhold til det samfunnsnyttige formålet.

  • Salget av Funn og Norut var i tråd med formålet. Den nye eieren av Funn, Mimir Bidco AS, er kapitalsterk og har videreført den nasjonale vekststrategien, med konsernledelse i Narvik. Og Norut er blitt en del av Norges sterkeste forskningsmiljø Sintef; som kan gi god vekstmulighet. Vi var de rette eierne i sin tid. Men nå kunne andre bedre løfte disse selskapene videre, sier Roger Bergersen.

God avkastning

Pr. nå er Forte eier og medeier av Narvikfjellet AS, Narvikfjellet Allmenn AS, Visit Narvik AS, Byheisen Narvik AS, Polar Park AS og eierseksjoner i Det 4. hjørnet. Gjennom eierskapet i Narvikfjellet er Forte også involverte i arbeidet for et arktisk VM alpint.

Selskap som Visit Narvik og Polar Park fikk gode pluss i 2020. Men det var en vesentlig gevinst ved salget av Funn som bidro til det store overskuddet i det konsoliderte Forte-regnskapet i 2020. Forte eide Funn AS i 7 år.

  • Også i denne Covid 19-tida er Forte tilført en andel av bankens overskudd. En god avkastning på investeringen i Funn AS gjør at vi med styrke kan opprettholde investerings-takten i bedriftene og i Narvikfjellet, og etter hvert sette selskapene der i posisjon til å bli selvgående, sier Roger Bergersen, direktør i Forte Narvik.

Bygger overnatting

For tida pågår utbygging av overnattingstilbud i Narvikfjellet. Utleiehytter vil være klare for markedet fra nyåret, i regi av datterselskapet Narvikfjellet Feriepark.

Eksterne investorer med alpinist Leif Kristian Nestvold Haugen i spissen, har kjøpt et areal for å bygge 10 hytter for salg.
I tillegg: Nordic/Holmøy bygger et leilighetshotell på den gamle Skistua-tomta, et hotell som også vil bli drevet av Narvikfjellet.
I sum øker dette potensialet for at Narvikfjellet «litt lenger fram i veien» kan drives i balanse.

  • Vi er fortsatt i en tung investeringsperiode. Akkurat nå bygges vei, vann og avløp i området, og om få uker plasseres 9 nytter og ei badstue like ved Narvikhytta som da blir til Camp 291, forteller Ragnar Norum.

To ansatte

Han er sammen med Roger Bergersen eneste ansatte i Forte – og de jobber begge tett opp imot porteføljebedriftene. Overordnet er Forte Narvik en Stiftelse som eier Forte Narvik Holding AS hvor virksomheten administreres fra. Aksjene er fordelt på tre ulike fondsselskap, med ulike samfunnsnyttige formål.

Alle selskapene er regnskapsmessig konsolidert i et «Stiftelsen Forte Narvik-konsern», og det her er overskuddet er på vel 45 millioner kroner. Sum egenkapital er vel 200 mill. kroner.

De nordnorske forretningsgruppene Nordic Gruppen, Harstad, og Holmøy Gruppen, Sortland, bygger leilighetshotell – og vil bidra til å utvikle Narvikfjellet som helårig reiselivs-destinasjon.

  • Vi har sterk tro på det som nå skjer i Narvik. Vi må samarbeide mer for å forløse det potensialet vi har i hele regionen, sier Sverre Utvåg, eier og leder av Nordic Gruppen.

Leilighetshotellet vil bli drevet av Narvikfjellet AS, som om kort tid også vil ha unike feriehytter i sin portefølje.

Nordic har hovedkontor i Harstad, og er et av de største selskapene innen eiendom i Nord-Norge. Selskapet eier og driver alene tre hoteller og fem utesteder; i Tromsø og Harstad, og eier i tillegg eiendommer og store utviklingsprosjekt i Tromsø og Harstad.
Nordic eier og driver det nyåpnede Scandic Sortland sammen med Holmøy Gruppen.

I gang første halvår 2022.

Nå har de sammen med Narvikfjellet og dets eier Forte Narvik planlagt og prosjektert et leilighetshotell, med selvhushold. Like overfor nedre gondolstasjon, på tomta der gamle «Skistua» sto.
Nå i sommer bygges vann- og avløpsanlegg i området. Til våren starter byggingen av hotellet.

Hotellet vil ha ca. 60 leiligheter, fordelt på to størrelser, ett- og treroms.

Leilighetshotellet vil være 50/50 eid av Nordic og fiskerikonsernet Holmøy. Selskapene investerer mer enn 100 millioner kroner – og leier hotellbygget videre til Narvikfjellet AS.

En milepæl

  • Vi har et langsiktig perspektiv på vår reiselivssatsing. Dette hotellet vil komplettere tilbudet i Narvik sommer som vinter, og er derfor kommersielt interessant, sier Sverre Utvåg.

Sverre Utvåg har vært 35 år i bransjen, fra da han begynte i selskapet som var eid av hans egen familie. Lenge var Nordic kun i Harstad og Tromsø. I vinter åpnet de kulturhus-hotell på Sortland.

  • For oss er det en viktig milepæl når vi etter vår inntreden på Sortland også investerer i Narvik. Vi vil se regionen under ett, ikke minst innen reiseliv og opplevelser. Vi er små hver for oss, småregionene og bedriftene, men ved samarbeid kan vi oppnå styrke og enda mer attraksjonskraft i nord, sier Utvåg.

Nordic Gruppen i Harstad og Holmøy Gruppen på Sortland investerer i Narvikfjellet. Fra venstre daglig leder Jim Ove Johansen, eier og daglig leder i Nordic Sverre Utvåg, styreleder i Forte Narvik/Narvikfjellet Eirik Frantzen og eier og styreleder Knut R Holmøy i Holmøy Gruppen. (Foto: Forte Narvik)

Spennende region

Knut Holmøy leder familieselskapet Holmøy Gruppen som er et betydelig, nordnorsk eid fiskerikonsern basert på Sortland.
Gruppen eier gjennom rederiet Prestfjord fire moderne trålere med 12 kvoteenheter for hvitfisk og reker. Havbruksselskapet Eidsfjord Sjøfarm produserer laks og har 16,5 laksekonsesjoner fordelt på seks kommuner i nordre Nordland og Troms. Konsernet omsatte samlet for 1,8 milliarder i 2020.

  • For oss i Holmøy Gruppen er investeringen i Narvik en viktig satsing i en spennende region med ambisjoner. Det gode samarbeidet med Nordic på Sortland har gitt oss mersmak
  • Vi ønsker å bli en synlig aktør i regionen utover vår kjernevirksomhet, uttaler Knut Holmøy. Etter å ha bygd oss opp på oppdrett og hvitfisk, ønsker vi nå å se på andre forretningsområder. Innen eiendom ser vi spennende muligheter fremover, sier Holmøy.

«Gjøre kaka større»

Sverre Utvåg har merket seg satsingen i Narvikregionen de siste årene, og nevner Narvik Havns nye cruisekai, turisttoget Arctic Train, et sterkt Visit Narvik, Narvikfjellet, Polar Park og krigsmuseet.

  • Det bygges infrastruktur og kompetanse, og det er også viktig for oss at kommunen strategisk har prioritert reiseliv. Samtidig utvikles reiselivet i Harstad og Sør-Troms og bl.a. Vesterålen.
  • Vi har lenge holdt kontakt og ført dialog med Narvik, og tror at enda mer samarbeid om marked, kompetanse og investeringer vil være en fordel for alle. Det handler om å gjøre «kaka» større.
  • Etter pandemien vil nærturisme eller regionsturisme ta seg opp. Reiselivet kommer tilbake. Det vi kan fremvise her i nord, er attraktivt for mange ulike segment i markedet, sier investoren.

Leilighetshotellet sitt design og uttrykk er det arkitekt Snorre Stinessen fra Tromsø som står bak. Det er videreutviklet av LPO Arkitekter.

Spaden settes i jorda våren 2022, slik at leilighetshotellet kan stå ferdig i 2023.

Nordic kan føre opp et tilsvarende bygg ved siden av, hvis behovet oppstår.

  • Vi ønsker å være med på det som skjer fremover i dette området, sier Sverre Utvåg.

Nordnorsk og gledelig

For Narvikfjellet AS vil dette innebære at det i løpet av halvannet år vil være tre typer overnatting nært anlegget; leilighetshotell, utleiehytter og hytter som eies av andre.

  • Dette er et viktig skritt i utviklingen av reiselivet i Narvik og regionen. At det er solide og kompetente nordnorske aktører som ser muligheter her, og som ser regionen under ett, er gledelig, sier Eirik Frantzen, styreleder i Narvikfjellet og hovedeier Forte Narvik.

(Faktabokser)

Nordic Gruppen
Omsetning: Ca. 275 mill. kroner (2019).
Antall ansatte: Ca. 200.
Driver hoteller og utesteder i nord
Er blant de største på eiendom i nord.

Holmøy Gruppen
Omsetning: 1,8 mrd kroner.
Antall ansatte: ca. 300.
Fiskerikonsern, bygd opp på hvitfisk og oppdrett.
Eier 4 trålere og har 16,5 oppdrettskonsesjoner.

  • En unik og avgjørende avtale for at vi skal nå bærekraft-målene våre.

Det sier Erik Plener i Alpin VM 2027, etter at han og rektor Anne Husebekk har signert en samarbeidsavtale mellom UiT Norges Arktiske Universitet og VM-selskapet.

Onsdag markerte lederne av VM-selskapet og Universitet en omfattende 4-årig strategisk samarbeidsavtale. En viktig del av avtalen er kompetansebygging og utvikling av forskning- og innovasjonsprosjekter. Det skal bidra til at VM i alpine grener i 2027 blir det meste bærekraftige vintersports-arrangementet noensinne.

  • Avtalen er unik for VM 2027 siden vi har en ambisjon om å være et utstillingsvindu for bruk av ny teknologi og bærekraftige løsninger, sier Erik Plener.

Eksempler er løsninger for sikker tilgang til snø, midlertidige og flyttbare bygninger, simulering av bærekraft, bruk av el og hydrogen som energibærere og etterbruk av anlegget.

  • Bærekraft og miljø er et av våre fokusområder i VM-søknaden. UiT kan med sin innovasjons- og miljøkompetanse bidra til at vi når bærekraftmålet, sier Erik Plener.

Avtalen skal også bidra til at arrangementet blir unikt for idretten i forhold til opplevelser både for deltagere og publikum, og bidra til økt verdiskaping hos næringslivet i nord i nært samarbeid med vertskommunen Narvik, Skiforbundet og andre interessenter og kompetansemiljøer.

Avtalen er også unik for UiT Norges Arktiske Universitet som breddeuniversitet med studietilbud over hele Nord-Norge.

  • Avtalen motiverer for utvikling av prosjekter på tvers av institutter og fakulteter, og vil bidra til økt kompetanse og kapasitet i nord. Det vil styrke UiT sin posisjon nasjonalt og internasjonalt, sier rektor Anne Husebekk.

På ettersommeren skal partene avtale nærmere hvilke forsknings- og utviklingsprosjekt som skal prioriteres fremover. Norges Skiforbund er via VM-selskapet en aktiv part i samarbeidet.

AVTALE UiT – VM 2027: Skal bidra til å få et VM til Narvik. F. v. kommunalsjef Rolf Lossius, Mikael af Ekenstam, medlem av styringsgruppa for samarbeidet, Jørn Eldby, UiT, daglig leder i Alpin VM 2027, Erik Plener, UiT-rektor Anne Husebekk, medlem av styringsgruppa, Roger Bergersen, og dekan ved IVT-fakultetet i Narvik, Bjørn Solvang. Foto: Terje Næsje

Regjeringen stiller opp med statsgaranti på hele søknadsbeløpet – 280 millioner kroner – for å realisere VM i alpint i Narvik i 2027.

Kulturminister Abid Raja lovpriser planene om et «arktisk VM» i 2027, med Narvik og Nord-Norge som vertskap.

Hvis det internasjonale skiforbundet, FIS, velger Narvik som vertsby, vil det være første gang VM i alpint arrangeres i Norge.

  • Narvik kan stille opp med noe helt unikt. Her har du fjord, fjell og by kombinert i en naturskjønn pakke. Narvik sine planer setter Norge på kartet som en konkurransedyktig kandidat, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.
  • Jeg er utrolig glad for å kunne fortelle at Regjeringen stiller opp med 280 millioner, hele søknadsbeløpet, om søknaden til FIS går igjennom, sier han.

Spektakulært

Fra 2. toppen 1.150 meter over Narvik by blir starten for utfor herrer i 2027, hvis Norge tildeles VM i alpint i 2027. (Foto: Kjetil Janson)

Statsråden mener det er naturgitt at Norge som stor alpin- og skinasjon arrangerer et VM i alpint, som er et av verdens største vinteridretts-arrangement. Et VM som har løyper som går fra topper i 1.150 meters høyde og rett ned i en by og en fjord, blir helt spesielt.

  • Et slikt mesterskap med spektakulære løyper mellom fjell og fjord, har ikke ski-verden sett før. Jeg visste det fra før, men etter befaringen denne helga er jeg 100 % overbevist, sier statsråden.

Nordnorsk glede

  • Kulturministerens melding er meget gledelig. Statens bidrag er en utløsende faktor for fullfinansiering, og vi vil jobbe videre med det, sier styreleder i Narvikfjellet Allmenn, Eirik Frantzen.

Han sitter også i styret i selskapet Alpin VM 2027 AS.

  • Vi jobber med den nasjonale fullfinansiering og ikke minst med internasjonal påvirkning og markedsføring. Et spennende og krevende arbeid hvor bl.a. Skiforbundets ledelse er aktivt med.

Narvik har det unike for å lykkes

  • Kulturmønster Abid Raja sin glad nyhet i dag er et svært viktig bidrag på veien til at Norge for første gang kan få muligheten til å arrangere alpin VM. Norge er ikke den største alpinnasjonen, men med helt urolige resultater de siste 30 årene. Nå kan  drømmen gå i oppfyllelse for våre utøvere endelig kan få delta i et VM på hjemmebane. Narvik har det unike som gjør at vi denne gangen har stor tro på at vi kan lykkes. En stor takk til kulturministeren og regjeringen som med dette virkelig ser ringvirkningene av hva et VM i Narvik betyr for Narvik, Nord-Norge og Norge og ikke minst for norsk alpint, sier skipresident Erik Røste.

Første mulighet til å få et positivt vedtak i FIS-styret er 26. mai 2022. Det er fire søkere til 2027-mesterskapet: Norge, Tyskland med Garmisch-Partenkirchen, Sveits med Crans Montana og Andorra med byen Soldeu.