Reiselivet og idrettsmiljøet i Narvik og i nord er spent – og har store forhåpninger. Tirsdag 4. juni skal Det internasjonale skiforbundet FIS beslutte hvem som skal arrangere alpin-VM i 2029. Norge med Narvik som vertsby konkurrerer med Andorra og Val Gardena i Italia.

Hvis Narvik får et ja, vil det være første gang Norge arrangerer VM siden 1952. Da var OL og VM var slått sammen i ett arrangement.

Blir Norge og Narvik valgt, venter 342 millioner i statlig tilskudd til utvikling av alpinanlegget Narvikfjellet. I tillegg vil fylkeskommuner, nordnorske banker og anleggseier til sammen bidra med i sum omtrent like mye til finansieringen av et VM-anlegg.

Selve arrangementet betales i hovedsak av FIS og TV-rettigheter.

Skaper store verdier

En ringvirkningsanalyse fra Menon viser at et alpin-VM vil skape store verdier og sysselsettingseffekter.

Samlet verdiskaping som følge av alpin-VM ble beregnet til over 1,3 milliarder kroner.

I tillegg kommer verdier som ikke kan prissettes, som for eksempel betydningen for utvikling av idretten og markedsføringen av Nord-Norge i utlandet.

PILEN PEKER RETT OPP: For reiselivet og idretten med et VM i alpint til Narvik og Norge, mener reiselivssjef June Berg-Sollund, Idrettsrådets leder Mikael Falch Hope og leder i Narvik Slalåmklubb, John Christian Eriksson.
(Foto: Roger Bergersen/Forte Narvik)

Arbeidet må fortsette uansett

Leder i Narvik Slalåmklubb, John Christian Eriksson, mener at arbeidet med å få VM allerede har gitt idrettsmiljøet i regionen både kompetanse og energi.

Han mener dette arbeidet må fortsette uansett utfall 4. juni.

  • Dersom vi mot formodning ikke når helt frem denne gangen, må vi bare bygge videre på det gode arbeidet som er gjort. Vi har allerede innkassert én seier ved å bli utpekt som Norges kandidat. Jeg er sikker på at vi kommer i mål til slutt, og kanskje får vi en nordnorsk utøver på startstreken, sier Eriksson.

Gull verdt for idretten

Han får støtte fra Mikael Falch Hope som leder Narvik idrettsråd.

  • Arbeidet med VM-søknaden, og tiden frem til vi skal arrangere mesterskapet, er gull verdt for idretten i Narvik og resten av Nord-Norge. Vi bygger kompetanse, vi viser at vi kan være med og kjempe mot de beste. Det gir tonnevis med motivasjon til alle som hver uke, hele året gir av seg selv for å skape gode aktivitetstilbud for barn og unge.
  • Et VM i alpint er et så stort arrangement at det virker samlende for alle idretter i lokalmiljøet, regionen og hele Nord-Norge.
  • Når vi får VM, skal vi utnytte kraften som et slikt arrangement tilfører idretten på en best mulig måte til å videreutvikle idrettsmiljøet, idrettskompetansen og idrettsarrangementene, sier Falch Hope.

Overlapp VM og reiseliv

Reiselivssjefen i Narvik, June Berg-Sollund, mener at Menon-rapporten på en god måte viser potensialet for verdiskaping i næringslivet i Nord-Norge som følge av VM. Også hun mener at VM-arbeidet må fortsette uansett utfall.

  • Det er en stor overlapp mellom nedslagsfeltet til alpin-VM og de viktigste reiselivsmarkedene for Nord-Norge. Vi vet at hele regionen og landsdelen vi ha positiv effekt av arrangementet. Ja, bare det at Narvik er kandidat har en positiv effekt.
  • Et VM vil definitivt føre til at de unike opplevelsene vi tilbyr her i nord, blir enda bedre kjent, sier Berg-Sollund.

Ryste: En kjempejobb

KNALLHARD KONKURRANSE: Sportssjef Claus Ryste i Norges Skiforbund mener VM 2029-selskapet og Narvik har gjort en kjempejobb med å promotere søknaden, men understreker at det ikke er uvanlig at arrangører må søke flere ganger.
(Foto: Åselinn Krane Heimdal/Norges Skiforbund)

Sportssjef Claus Ryste i Norges Skiforbund mener et VM vil ha «enorm betydning» for sporten.

  • Norske utøvere har preget internasjonal alpinsport i flere tiår. Norge har 68 medaljer bare i VM. Vi har lenge drømt om et mesterskap på hjemmebane, og det vil ha enorm betydning for sporten og inspirere neste generasjon, sier Ryste.
  • Et VM i alpint vil også sette Narvik og Norge på kartet over store deler av verden.

Han understreker at konkurransen er knallhard.

  • Val Gardena og Andorra er veldig sterke kandidater. Narvik har gjort en kjempejobb i å promotere sin søknad, men historien viser at det ikke er uvanlig at arrangører har måttet søke flere ganger, selv om det er jobbet godt med knallsterke VM-konsepter.